Uppsala Biobank arrangerar kursen Biobanksprover i medicinsk forskning 1,5 hp, den 22-26 november 2021. Kursen fick tyvärr ställas in pga pandemin hösten 2020 men vi hoppas kunna genomföra den hösten 2021.

Målgruppen är doktorander inom medicinsk och farmaceutisk forskning (eller motsv) samt forskningspersonal som arbetar med humana prov. Deltagare till förra årets kurs samt doktorander vid Uppsala universitet ges förtur till platserna. Kursen består av föreläsningar samt ett grupparbete som redovisas muntligt. Kursen ger 1,5 hp för doktorander/motsv.

Kursens innehåll:

• Lagar och regler gällande forskning på humana prov (Biobankslagen, Etikprövningslagen etc.)
  • Hur man går tillväga för att ansöka om tillgång till biobanksprov för forskning. Vi går igenom biobanksansökan och etikansökan med tillhörande bilagor
  • Olika typer av provsamlingar (tex. prospektiva provsamlingar, forskningsprovsamlingar med befintliga prov)
  • Sjukvårdsintegrerad biobanksservice
  • Nya analysteknikers möjligheter och begränsningar
  • Vad gör en biobank?
  • Om situationen tillåter kommer vi även att arrangera studiebesök på Uppsala Biobanks fryshotell, Klinisk patologi samt Klinisk kemi och farmakologi (KKF).

Föreläsningslokal: H:son Holmdahlsalen, ing.100/101, Akademiska sjukhuset, Uppsala

Är du doktorand kan du anmäla dig via Uppsala universitets kursdatabas (Medfarm): Anmälan doktorand

Övriga anmäler sig via denna länk: https://uppsalabiobank.uu.se/sv/intresseanmalan

Har du frågor kontakta:

Linda Paavilainen, kursledare